Cresterea puilor
Avantajele utilizarii furajelor :
*materii prime naturale
*retete performante, echilibrate optim nutritional
*contin extracte naturale de plante
*proteina vegetala cu digestibilitate ridicata
*furajele nu contin fainuri proteice animale, antibiotice sau alte substante interzise,
*pui cresc deosebit de mari, sanatosi si au carnea gustoasa
ADAPOSTUL
*Sa fie curat, dezinfectat si īncalzit īnainte de sosirea puilor
*Protectie īmpotriva rozatoarelor
ASTERNUTUL
*Pentru asternut se pot folosi tala de lemn, paie de cereale sau coji de floarea-soarelui.
*Se aseaza uniform talajul sau paiele (uscate, curate) īntr-un strat de 10 cm.
*Se amplaseaza hranitorile si adapatorile pe asternut (sub bec), acestea se vor ridica pe masura ce puii cresc, pentru ca ei sa poata consuma usor apa si furajele. Īnaltimea adapatorilor si hranitorilor va fi reglata astfel ca marginea de jos a acestora sa fie la nivelul spatelui puilor.
LUMINA
*Se asigura cu ajutorul becurilor. Durata luminii va fi de 24 ore/zi īn prima saptamāna, apoi 23-24 ore/zi, calculāndu-se 5w/mp. Cele mai bune sunt becurile infrarosii care furnizeaza lumina potrivita pentru pui si totodata asigura si caldura necesara.
!Nu folositi becuri de intensitate prea mare (peste 100 W) deoarece lumina intensa streseaza puii si poate declansa canibalismul.
FURAJAREA SI ADAPAREA:
*Hranitorile si adapatorile se vor amplasa sub sursa de lumina pentru a favoriza gasirea si consumul hranei.
Pentru cei care dispun de cereale proprii, oferim CONCENTRAT FURAJER care se amesteca cu cereale macinate 1parte +2 parti cereale la puii pāna la 3 saptamāni si 1 parte + 3 parti cereale la puii peste 3 saptamāni.
*Apa se asigura la discretie, permanent proaspata. Pentru a evita deteriorarea asternutului si udarea puilor va recomandam sa folositi adapatori destinate puilor, comercializate īn magazine.
*Īn prima saptamāna de viata se pot administra complexe polivitaminice 1 ml/1 litru apa, iar pāna la 3 saptamāni recomandam administrarea de acidifianti  īn apa de baut, pentru preventia infectiilor digestive si pentru īmbunatatirea digestiei.
TEMPERATURA
*Se asigura obligatoriu temperatura de 30-32/oC īn prima saptamāna de viata, dupa care se scad cāte 2/oC/saptamāna. Este important sa folositi becuri infrarosii , care īncalzesc eficient puii si furnizeaza totodata intensitatea luminoasa optima. Un bec infrarosu are 6000 ore de functionare, deci o durata lunga de viata si un consum mic de energie, ceea ce īnseamna economie si eficienta. La un bec infrarosu de 175-250 W se pot īncalzi 50 de pui, chiar īn cazul īn care īncaperea nu este īncalzita. Daca puii sunt raspānditi uniform īn spatiul de crestere temperatura este normala. Atunci cānd puii stau adunati, temperatura este prea mica, iar daca au ciocurile deschise, respira des si stau pe marginea locului de crestere temperatura este prea mare.
Puii nu-si pot asigura necesarul de caldura īn primele 14 zile, perioada īn care nu se admit abateri de la temperatura optima de 30-32 /oC.
Tratamente si recomandari:
*Densitatea recomandata este de 15 pui/mp (dupa vārsta de 3 saptamāni).
*Se calculeaza 50 pui/hranitor si 50 pui/adapatoare.
*Puii de carne se vaccineaza contra Pseudopestei aviare la 10 si 21 zile si īmpotriva Bursitei infectioase la 14 zile.
*NU cresteti mai multe categorii de vārsta īn acelasi spatiu.
*Īn cazul aparitiei unor semne de boala adresati-va imediat unui medic veterinar .
Urmariti daca ati asigurat conditii bune de crestere la puii de carne, verificānd:

*Greutatea: 7 zile – 150 g / 14 zile – 400 g / 21 zile – 750 g / 28 zile – 1kg / 42 zile – 2,2kg/60 zile-2,6 kg
*Consum de furaj: 7 zile – 150 g / 21 zile – 1kg / 32 zile – 2,5 kg / 42 zile – 4 kg/60 zile-5kg
Probleme care apar īn cazul neasigurarii conditiilor corespunzatoare de crestere sau īn cazuri de boala:
*Efectiv neuniform, pui mici: temperatura inadecvata/ spatiu prea mic/ ventilatie necorespunzatoare/ asternut mucegait/ adapare deficitara/ hrana insuficienta, alterata/ aer prea uscat/ lumina insuficienta (sub 23 ore)/ tulburari de metabolism.
*Probleme respiratorii: umiditate ridicata/ prezenta mai multor categorii de vārsta īn acelasi spatiu/ aer viciat (gaze de fermentatie, CO2, amoniac)/ boli infectioase/ temperaturi prea mari sau prea mici.
*Diaree: apa sau furaje contaminate/ apa prea rece sau prea calda/ asternut rece, mucegait sau murdar/ boli infectioase sau parazitare.
*Tulburari de mers: spatiu prea mic/ boli nutritionale/ carente minerale/ lumina insuficienta/ asternut murdar/ boli infectioase.
*Moarte subita: lipsa aerului, acumulari de gaze nocive/ lipsa apei/ caldura excesiva/ boli infectioase/ accidente tehnologice (ruptura de aorta,stop respirator)/ asfixie mecanica.
*Canibalism: spatiu insuficient/ caldura excesiva/ factori de stres/ carente minerale/ lumina prea intensa.